Geen categorie

Ruim 1,2 miljoen voor laatste Nederlandse veiling Sotheby’s

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

De laatste veiling van Sotheby’s in Nederland bracht gisteravond 1,2 miljoen euro op. Het betrof het derde van de Peter Stuyvesantcollectie, van tabaksfabrikant British American Tobacco. In maart vorig jaar en april dit jaar werden al eerder delen uit de collectie geveild. De totale opbrengst is 17,7 miljoen euro. Daarmee was het de succesvolste veilingserie in Nederland, aldus Sotheby’s.

Patrick Heron, Big Violet with Red and Blue: March 1965.

De Peter Stuyvesantcollectie is de grootste verzameling van naoorlogse en hedendaagse kunst die ooit in Nederland is geveild. Het topstuk was het schilderij Big Violet with Red and Blue: March 1965 van de Britse kunstenaar Patrick Heron (1920-1999), dat ruim 111.000 euro opbracht. De schatting vooraf was ruim 70.000 euro.

De Peter Stuyvesant Collectie begon als een experiment met kunst in het productiebedrijf in Zevenaar. Eind jaren ‘50 kwam Alexander Orlow, Managing Director van Turmac Tobacco, tot de conclusie dat de grote fabriekshallen veel te saai waren voor de mensen die er zo’n groot deel van hun tijd doorbrachten. Om dit te veranderen, wilde hij grote kleurrijke schilderijen boven de machines hangen die de werknemers moesten inspireren en te stimuleren. Dit idee groeide uit tot een gerenommeerde collectie.

Omdat veilinghuis Sotheby’s heeft besloten per 1 januari 2012 geen veilingen meer te houden in Amsterdam, was dit de laatste Nederlandse veiling. Sotheby’s blijft gevestigd in Amsterdam, waar het zich zal bezighouden met export.

Zie ook: Sotheby’s blijft in Amsterdam

Zie ook: Sotheby’s veilt Peter Stuyvesant Collectie

Zie ook: Veiling deel 2 Stuyvesant Collectie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share