Geen categorie

Christie’s veilt kunst Volendams Hotel Spaander

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Hotel Spaander in Volendam was in vroegere jaren een grote trekpleister voor kunstenaars. Ze schilderden er en het hotel kreeg daardoor een rijke verzameling aan schilderijen. Een deel daarvan wordt morgen geveild bij Christie’s.

Mari ten Kate (1831-1910) , Cadeautjes kopen voor Sinterklaasfeest, olie op doek, 82x120cm., schatting € 40.000 - € 60.000.

Leendert Spaander (1855-1955) nam na een carrière als schipper in 1881 het café van Pieter Steur over, dat hij al snel uitbreidde met hotel en restaurant. In Engelse kustplaatsjes had hij gezien hoe vissersfamilies bijverdienden door onderdak te bieden aan kunstenaars die hun vangst, de golven en het strand kwamen vastleggen. Hij richtte daarom een atelierruimte in, voorzag met zijn zeven dochters in een ruim modellenaanbod en nodigde bekende kunstenaars uit om te komen schilderen. Kunstenaars die kwamen schilderen, waren onder anderen Paul Signac en Theo van Rijsselberghe.

In ruil kreeg Spaander schilderijen waarmee hij het interieur decoreerde. De doeken die de kunstenaars aan hun rijke klanten verkochten, dienden als visitekaartje voor Volendam in het algemeen en het hotel in het bijzonder. De kunstenaars raadden Hotel Spaander aan als hun kopers de pittoreske voorstellingen wel eens in het echt wilden aanschouwen. In de loop der jaren kende het hotel daardoor vele illustere gasten, onder wie koningin Emma, krantenmagnaat William Hearst en revolutionair Lev Trotski.

Vanaf 1919 zwaaide dochter Alida de scepter over het hotel. Toen na de Tweede Wereldoorlog de dagjesmensen de kunstenaars en de beau monde vervingen, bleef ze de collectie aanvullen met werken in dezelfde sfeer. Na haar dood nam aannemer Hein Schilder het hotel over en ook hij breidde de kunstcollectie uit. Omdat die collectie met te groot is geworden om in het hotel ten toon te stellen, wordt een aantal later aangekochte werken onder de hamer gebracht. Het gaat om 22 schilderijen van de Nederlandse romantische schilder Mari ten Kate (1831-1910).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share