Geen categorie

Nederlands Fotomuseum koopt werk Charlotte Dumas

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Het Nederlands Fotomuseum heeft een serie van zeven sleutelwerken van de Nederlandse fotograaf Charlotte Dumas (1977) aangekocht. Het betreffen foto’s uit haar fotografische onderzoek naar een met uitsterven bedreigd Japans oud paardenras. Onder de zeven werken bevinden zich twee unieke polaroidopnames en drie foto’s die Dumas met Japanse inkt heeft bewerkt.

Charlotte Dumas, Yuzu, higashi Okinawa, 2017.

Consistent werkt Charlotte Dumas aan series van portretten van met name dieren. Zo fotografeerde ze onder andere reddingshonden, wolven in het wild, tijgers in gevangenschap en zwerfhonden in Palermo.

De afgelopen jaren reisde Dumas veelvuldig naar Japan om daar de nog weinige overgebleven oude Japanse paardenrassen te observeren, fotograferen en filmen. Met name de paarden van een klein Japans eiland ten zuidwesten van Okinawa raakten haar en bleven een bron van inspiratie.

In 2018 volgde de film Shio (2018) waarin het eiland en de paarden die er leven een belangrijke rol spelen. De weerbaarheid van de paarden die zijn blootgesteld aan de natuurelementen staat hierin centraal. In deze film introduceert ze een Japans meisje. Dit najaar is in Museum de Pont Yorishiro te zien, het vervolg op deze film.

Charlotte Dumas, Gris, 2018.

Het Nederlands Fotomuseum selecteerde samen met Dumas zeven sleutelwerken uit dit project. Drie werken zijn afgedrukt en later door Dumas met Japanse inkt bewerkt. Twee andere werken zijn unica in de vorm van polaroids. Op een ervan staat het Japanse meisje afgebeeld: het eerste beeld dat Dumas van haar maakte in 2015. Het markeert een nieuwe ontwikkeling in het oeuvre van Dumas. Deze polaroid schenkt Dumas aan het museum.

De aankoop is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Fotomuseum Collectors Council, een groep van verzamelaars, kenners en fotografieliefhebbers. Dankzij de Fotomuseum Collectors Council kan het Nederlands Fotomuseum, na een noodgedwongen stop van het aankoopbeleid voor zeven jaar, zijn collectie weer aanvullen met eigentijdse voorbeelden van Nederlandse fotografie. De bijdrage van de Council komt geheel ten goede aan aankopen voor de collectie door het Nederlands Fotomuseum, dat elk jaar met de bijdrage van de Council een of meer aankopen zal doen.

Dit is de tweede aankoop die mogelijk is gemaakt door de Fotomuseum Collectors Council. Eerder dit jaar deed het museum met de bijdrage van de Council zijn eerste aankoop: het multimediaproject The Migrant. A bird on the run van kunstenaar Anaïs López.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share