Geen categorie

Sotheby’s veilt vroege Gustav Klimt

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Gustav Klimt (1862-1918), Kirche in Cassone, 1913. Privécollectie

Sotheby’s Londen veilt een van de belangrijkste landschapschilderijen van Gustav Klimt (1862-1918). Het doek, Kirche in Cassone, uit 1913 gaat op 3 februari onder de hamer tijdens de avondveiling van impressionistische en moderne kunst.

Het schilderij is een vroeg werk van Klimt en maakte deel uit van de kunstcollectie van de Oostenrijks-Hongaarse ijzermagnaat en verzamelaar Viktor Zuckerkandl (1851-1927). Na de dood van de Zuckerkandls kwam Kirche in Cassone in handen van Victors zus Amalie Redlich. Zij werd samen met haar dochter Mathilde in 1941 gedeporteerd naar het Poolse Łódź, waar een getto voor joden was ingericht. Nadien heeft nooit meer iemand iets van Redlich of haar dochter gehoord.

In 1938 had ze haar schilderijen echter laten opbergen in een loods van een rederij. Om ervoor te zorgen dat de kisten met schilderijen niet in handen zouden komen van de Gestapo betaalde Redlich de bedrijfsleider het aanzienlijke bedrag van 2.000 Reichsmark. Ondanks deze voorzorgsmaatregelen, bleken de schilderijen in 1947 toch te zijn verdwenen. Pas enkele decennia later dook Kirche in Cassone weer op in een Europese privécollectie.

Het wordt nu bij Sotheby’s  geveild volgens een afspraak tussen de huidige eigenaars en de 81-jarige achterneef van Zuckerkandl. Het schilderij heeft volgens Sotheby’s een geschatte waarde van tussen de 14 en 20 miljoen euro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share