Geen categorie

Sotheby’s veilt Peter Stuyvesant Collectie

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Sotheby’s Amsterdam veilt op 8 maart 2010 een aanzienlijk deel van de voormalige Peter Stuyvesant Collectie. De collectie is de grootste verzameling van naoorlogse en hedendaagse kunst die ooit op een veiling in Nederland te koop is aangeboden.

Karel Appel, Tete Tragique.

De totale collectie, die nu eigendom is van British American Tobacco Nederland (BAT), omvat ruim 1000 werken gemaakt door kunstenaars uit meer dan veertig landen. De kerncollectie die in maart onder de hamer wordt gebracht bestaat uit 163 werken van vooraanstaande kunstenaars als Karel Appel, Corneille, Niki de Saint Phalle en Victor Vaserely. Volgens het veilinghuis zijn al deze werken nieuw op de markt.

De Peter Stuyvesant Collectie begon als een experiment met kunst in het productiebedrijf in Zevenaar. Eind jaren ‘50 kwam Alexander Orlow, Managing Director van Turmac Tobacco, tot de conclusie dat de grote fabriekshallen veel te saai waren voor de mensen die er zo’n groot deel van hun tijd doorbrachten. Om dit te veranderen, wilde hij grote kleurrijke schilderijen boven de machines hangen. Dit idee groeide uit tot een collectie van wereldklasse die werd verzameld om de werknemers te inspireren en te stimuleren.

De geschatte waarde van de geveilde collectie is meer dan 4 miljoen euro. Een deel van de verwachte opbrengst van de veiling wordt gedoneerd aan culturele doelen in Nederland.

Zie ook: Ruim 1,2 miljoen voor laatste Nederlandse veiling Sotheby’s

Zie ook: Veiling deel 2 Stuyvesant Collectie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share