Recensies

Wat zit er in de box?

0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Recensie

Wat zit er in de box? Dit mysterie loopt als een orde draad door het vernieuwde Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) dat woensdag 6 september de deuren weer opende. Wetenschappers in de dop mogen uitvogelen welk object er verborgen zit in de grijze kubus. En verder valt er ook nog veel te onderzoeken.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

In maart 2020 sloot UMU voor een grondige verbouwing. Die was nodig omdat het museum uit zijn jasje was gegroeid. Toen het in 1996 op de huidige locatie opende was het geschikt voor 25.000 jaarlijkse, maar in 2017 stond de teller op meer dan 75.000. Ook wilde het museum meer plek creëren voor tentoonstellingen en programma’s. “Voor onze nieuwe aanpak hebben we een flexibelere inrichting nodig”, zei toenmalig directeur Paul Voogt in 2018. “Er is nu veel loze ruimte in het gebouw en de entree is veel te klein.”

De verbouwing duurde langer dan gepland en begon ook later dan verwacht. Het was de bedoeling dat het museum al in 2018 zou sluiten, maar omdat het Cuypersgenootschap een aanvraag voor een monumentenstatus voor het gebouw indiende werd de verbouwing uitgesteld. Het Cuypersgenootschap zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. In 2020 kon de verbouwing dan toch van start gaan, maar COVID-19 zorgde vervolgens opnieuw voor vertraging.

Het lange wachten was het waard, want het vernieuwde Universiteitsmuseum Utrecht is prachtig en inderdaad een stuk ruimer, doordat een deel van de kantoren bij het museum is betrokken. Het entreegebied is niet langer een smalle gang, maar een grote lichte zaal, met daarin ook een ruime winkel.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

 

Het Universiteitsmuseum bestaat sinds 1928 en beheert het academisch erfgoed van de Universiteit Utrecht. Sinds 1996 bevindt het Universiteitsmuseum zich op de huidige locatie aan de Lange Nieuwstraat, in het Museumkwartier, op een steenworp afstand van Museum Catharijneconvent en het Centraal Museum. Het museum heeft als doel wetenschap bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Het toont niet alleen fraaie voorwerpen uit de eigen collectie, maar biedt (jonge) wetenschappers ook de kans zelf allerlei onderzoeken te doen. Ze mogen bijvoorbeeld iemand bellen om hen te helpen. Als ze het telefoonnummer kunnen vinden tenminste. Het onderzoeksavontuur begint al in het trappenhuis, waar de monumentale trap een bezienswaardigheid op zich is. Hier staan vier witten zuilen met daarop grijze mystery boxen. Aan de bezoeker de taak om op wetenschappelijke manier uit te vinden wat erin zit. Je mag ze onder meer schudden en zelfs beluisteren.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Het vernieuwde Universiteitsmuseum Utrecht heeft voor ieder wat wils. Onderzoekers kunnen er naar hartenlust aan de slag. Voor wie liever alleen kijkt is er ook voldoende interessants te zien, zoals de nodige (dieren)skeletten. En niet alle binnen is er van alles te beleven, want met de heropening van het museum is ook de Oude Hortus weer toegankelijk. Vooral deze botanische tuin heb ik gedurende de sluiting gemist. Hoewel niet de grootste wetenschappelijke tuin van Nederland is het een fijne groene oase in de Utrechtse binnenstad.

En wat zit er eigenlijk in die geheimzinnige kubus? Ik heb geen enkel idee, blijkbaar ben ik geen goede wetenschapper. Jij wel? Ga dan zeker zelf op onderzoek uit.

Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %
Share