Recensies

Vegas aan de Neude

0 0
Read Time:2 Minute, 22 Second

Recensie

Is het kunst of is het kitsch? Is het mooi of juist spuuglelijk? De meningen over het opvallende lichtkunstwerk Intellectual heritage van Maarten Baas aan de gevel van de centrale bibliotheek in Utrecht lopen behoorlijk uiteen. De een vindt de kleurrijke creatie een aanwinst voor de stad en de ander krijgt er pijn van in de ogen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Maarten Baas, Intellectual heritage, collectie Bibliotheek Neude, Utrecht.

Drie jaar geleden verhuisde de centrale bibliotheek van Utrecht naar het voormalige postkantoor aan de Neude in die stad. Haar oude onderkomen was ze ontgroeid. Het postkantoor uit 1924, dat in 2011 als laatste Nederlandse postkantoor de deuren sloot, was ruim genoeg om in verder te groeien. Op 11 mei 2020 opende de vernieuwde en grotere bibliotheek de deuren voor het publiek.

In de bibliotheek is behalve voor boeken ook een belangrijke rol weggelegd voor hedendaagse kunst. Ze organiseert tijdelijke tentoonstellingen en gaf in en rond het pand plek aan vijf permanente kunstwerken. De creaties van Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans, Jop Vissers Vorstenbosch waren al direct bij opening te zien. De onthulling van het werk van Maarten Baas liet echter een tijdje op zich wachten.

De bedoeling was dat Intellectual heritage al op 9 april 2020 zou worden onthuld, maar dat ging niet door. Dit had alles te maken de vorm van het werk en de beoogde locatie. De gemeenteraad vreesde dat de verlichting te veel overlast zou geven en was ook bang dat het werk de gevel van het bijna honderd jaar oude gebouw zou aantasten.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Bibliotheek Neude met Intellectual heritage van Maarten Baas.

Nadat Baas het lichtplan had aangepast gaf de Commissie Welstand en Monumenten en daarna ook de gemeenteraad alsnog toestemming voor plaatsing. Ook de manier van bevestiging leverde geen bezwaar meer op. Intellectual heritage hangt boven de luifel van de entree, los van de gevel. Het gebouw zelf blijft zichtbaar door het werk heen. Het kunstwerk is op zes punten aan de luifel bevestigd. Volgens Bibliotheek Neude is dit een herstelbare ingreep, zodat het cultureel erfgoed volledig intact blijft.

Begin maart kon het veelbesproken kunstwerk alsnog worden bevestigd aan de gevel. En gisteren gingen dan ook eindelijk de lampen aan. Daarmee kwam er letterlijk licht in de duisternis. Nog steeds zijn er mensen die het een gedrocht vinden, maar zelf ben ik er wel blij mee. Het drukke levendige kunstwerk past perfect bij de Neude, het uitgaansplein met zijn vele kroegen. Het hysterische spektakel, dat aan Las Vegas doet denken, vormt bovendien een mooi contrast met de klassieke gevel in Amsterdamse School-stijl. Van mij mag hij blijven.

Intellectual heritage, te zien aan de gevel van Bibliotheek Neude, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %
Share