Recensies

Kunst met katten

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Recensie

Life is better with cats (het leven is beter met katten), aldus mijn deurmat. Kunst is ook beter met katten, moet Susan Herbert gedacht hebben, toen ze het idee kreeg voor haar boek Cats Galore – A Compendium of Cultured Cats. Dat staat bol van schilderijen en fragmenten uit films en theatervoorstellingen, maar dan met poezen in de hoofdrol.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Susan Herbert, Johannes Vermeer, Meisje met de parel.

Susan Herbert (1945-2014) was duidelijk een kattenmens. Als beeldend kunstenaar specialiseerde ze zich in afbeeldingen van katten met menselijke trekjes. Ze publiceerde verschillende boeken waarin ze de lezer aan de hand van katten meenam terug in de tijd (Diary of a Victorian Cat en Medieval Cats) of een kattenblik wierp op de kunst- en cultuurgeschiedenis (Impressionist Cats, Shakespeare Cats en Movie Cats, om maar enkele titels te noemen).

In Cats Galore liet Herbert katten figureren in beroemde schilderijen en in bekende toneelstukken en films. Twee katten spelen bijvoorbeeld een scène uit Romeo en Julia na en een andere poes rent net als Cary Grant in North by Northwest voor zijn leven met een vliegtuig op diens poezelige hielen. En de vampier uit de Duitse klassieker Nosferatu heeft ineens ook wel heel veel weg van een kat.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Susan Herbert, James McNeill Whistler, Arrangement in Gray and Black, No. 1 (Whistler’s Mother).
Susan Herbert, Scène uit North by Northwest.
Susan Herbert, Vincent van Gogh, Zelfportret met verbonden oor.
Susan Herbert, Rembrandt, De Staalmeesters.

Hoewel dit boek al enkele jaren geleden verscheen, ontdekte ik het pas onlangs in de winkel van het Mauritshuis. Daar lag het niet toevallig in de schappen, want een van diens publiekslievelingen prijkt pontificaal op de omslag: Meisje met de parel werd Poesje met de parel. Vincent van Gogh heet eigenlijk Vincent van Kat. En de moeder van Whistler was in werkelijkheid een poes. Wie had dat gedacht?

Voor kattenliefhebbers die ook nog een passie hebben voor cultuur is Cats Galore een must have. Het rijkelijk geïllustreerde boek is het perfecte Sinterklaas- of kerstcadeau voor cultuurminnende kattenfans.

Cats Galore – A Compendium of Cultured Cats van Susan Herbert (verschenen bij Thames & Hudson), 320 pagina’s

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
100 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share