Recensies

Een verzameling verzamelingen

0 1
Read Time:2 Minute, 4 Second

Recensie

“Ik verzamel verzamelingen”, zeg ik soms gekscherend. De teller staat inmiddels op vijf. Ik ben bevangen door hetzelfde verzamelvirus dat de in de tentoonstelling Hebbe hebbe hebbe… uitgelichte personen onder de leden hebben. In Stedelijk Museum Almelo tonen ze ieder een selectie uit hun collectie.

Tekst en foto’s Evert-Jan Pol

Verzameling kikkers, privécollectie.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het valt te verzamelen; zoveel maakt de expositie wel duidelijk. Één verzamelaarster heeft bijvoorbeeld een voorkeur voor zoiets alledaags als boodschappenlijstjes. Hoe haar verzameling begon, is te lezen in een begeleidende tekst. “Het begon met een boodschappenlijstje dat mij om de een of andere reden opviel”, vertelt ze. “Daarna ging ik er speciaal op letten of er vaker boodschappenlijstjes achterbleven in de winkelkarretjes. Het werd steeds spannender om boodschappen te doen. De spanning of ik weer een nieuw exemplaar zou vinden dat ik nog niet had in mijn verzameling. Deze ‘hobby’ doorbreekt voor mij de sleur van het boodschappen doen.”

Verzameling boodschappenlijstjes, privécollectie.

Deze verzameling is de verrassendste in de verzameling verzamelingen die het museum toont. Veel andere zijn een stuk ’traditioneler’, zoals glas, matroesjka’s (maar dan wel de kersteditie), dierenbeeldjes en speelgoedauto’s. Twee verzamelaars tonen een greep uit hun gespecialiseerde collectie miniatuurauto’s. De een houdt het op aanraden van zijn vriendin bij Ferrari’s en de ander verzamelt alleen maar Volkswagen Kevers, omdat hij ooit zelf een echte had. In een vitrine staan tientallen kevers, in diverse kleuren, naast publicaties over de iconische auto. In de ontvangsthal van het museum staat een zeer gedetailleerde uit Legoblokjes opgebouwde versie.

Verzameling Volkswagen Kevers, privécollectie.

Wie het museum betreedt, staat namelijk direct al middenin de tentoonstelling. Die zich vervolgens over het hele gebouw uitstrekt. Wandelend langs de vaste presentatie – ook een verzameling uiteraard –  loop ik langs The Beatles, kikkers, vingerhoedjes en uiteenlopende andere zorgvuldig gepresenteerde collecties.

Ruimtegebrek in dit kleine museum is uiteraard de reden dat er geen eigen zaal is ingeruimd voor de tentoonstelling. Normaal zou dit storend kunnen, maar ditmaal is het juist passend:  de eigen collectie is gewoon weer een andere verzameling.

Speciaal voor deze expositie ging ik naar Stedelijk Museum Almelo, waar ik nog nooit eerder geweest was. Zodat mijn verzameling bezochte musea ook weer met één is uitgebreid.

Hebbe hebbe hebbe…, t/m 8 januari 2023 in Stedelijk Museum Almelo

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share