Nieuws

Teylers doet belangrijke paleontologische aankoop

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Teylers Museum deed onlangs de belangrijkste paleontologische aankoop sinds decennia: twee grote aquarellen van prehistorische dieren. Deze Megatherium en Ichtyosaurus zijn bijzonder vroege verbeeldingen van prehistorisch leven. Na een grondige restauratie zijn ze te zien in de nieuwe tentoonstelling Dinomakers.

Ignaz Johann Berger (toegeschreven), Megatherium cuvieri, ca. 1856, Teylers Museum.

De aquarellen dateren uit 1856 en behoren daarmee tot de vroegste artistieke verbeeldingen van prehistorisch leven. Ze maakten deel uit van een set van acht, die uniek zijn door hun grootte. Ze meten namelijk zo’n 2 bij 1.40 meter. Aartshertog Stephan Franz Victor van Oostenrijk liet ze speciaal maken voor het mineralogische museum dat hij inrichtte in zijn kasteel Schaumburg. Door de natuurlijke achtergrond en de actieve houding lijkt het alsof de dieren zo kunnen weglopen, ook al zijn ze weergegeven als skeletten. Op die manier konden de toeschouwers zich voor het eerst een levendige voorstelling maken van hoe het complete skelet van fossielen eruitzag.

Ignaz Johann Berger (toegeschreven), Ichtyosaurus, ca. 1856, Teylers Museum.

De afgebeelde dieren waren dé paleontologische favorieten in de eerste helft van de 19e eeuw – grote dino’s zoals de T. rex werden pas later ontdekt. De Megatherium was een grondluiaard zo groot als een olifant. De Ichtyosaurus was een zwemmend reptiel uit de dinotijd. Teylers Museum bezit van de laatste al een groot fossiel dat in de eerste fossielenzaal hangt. Na de tentoonstelling Dinomakers, krijgen de aquarellen een vaste plek in deze zaal .

De tentoonstelling Dinomakers geeft voor het eerst een overzicht van twee eeuwen paleokunst: de verbeelding van dino’s en ander prehistorisch leven door kunstenaars en wetenschappers. Ze bestaat uit schilderijen, tekeningen, toverlantaarnplaatjes, fossielen en modellen.

Dinomakers, t/m 1 juni in Teylers Museum, Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share