Geen categorie

Boijmans krijgt ‘exquise’ portret Erasmus

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Nieuws

Museum Boijmans Van Beuningen heeft van de Erasmusstichting een portret van de beroemde Rotterdamse geleerde Desiderius Erasmus (1466-1536) in langdurig bruikleen gekregen. Het volgens het museum “exquise” kleine paneel, is geschilderd omstreeks 1530-1536 door Lucas Cranach de Oude, een van de grootste meesters van de Duitse Renaissance.

Museum Boijmans Van Beuningen ontdekte het zestiende-eeuwse portret bij de Londense kunsthandel Derek Johns Ltd. De Erasmusstichting kocht het vervolgens en schonk het aan het museum. Door de schenking beschikt het Boijmans nu als enig Nederlands museum over een dergelijk kwalitatief hoogwaardig portret van Erasmus. “In geen andere stad dan Rotterdam had dit kunstwerk beter gepast”, aldus directeur Sjarel Ex.

Lucas Cranach de Oude, Portret van Desiderius Erasmus, ca. 1530-1536, olieverf op paneel. 19 x 14,6 cm. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Bruikleen Erasmusstichting 2013.

Het schilderijtje toont Erasmus als zestiger. Uit onderzoek blijkt dat Cranach het vermoedelijk nog tijdens het leven van Erasmus schilderde. Het paneel komt namelijk uit een beuk die omstreeks 1523 is gekapt. Uit dezelfde boom is een paneel bekend met daarop het portret van Katharina von Bora, echtgenote van Maarten Luther, eveneens van de hand van Cranach. De kunstenaar heeft Erasmus nooit ontmoet. Als voorbeeld voor het portret gebruikte hij een schilderij van Hans Holbein de Jonge. Cranach schilderde nog enkele andere versies van het Erasmusportret, maar het nu door de Erasmusstichting aan het museum gegunde werk geldt als het beste exemplaar.

De nieuwe aanwinst is voor het eerst te zien vanaf 12 oktober in een kleine presentatie, naast een selectie portretprenten van Erasmus uit eigen collectie van de hand van onder anderen Albrecht Dürer, Antonie van Dijck en Hieronymus Hopfer. Ook toont het museum enkele vroege uitgaven van sleutelwerken en een handgeschreven brief van de humanist. Na de expositie krijgt het Erasmusportret permanent een plek in de vaste opstelling.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share