Geen categorie

Stukje muur uit herberg

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second
Paul Gauguin (1848- 1903), Spinnend Bretons meisje, 1889, collectie Van Gogh Museum. Foto: Evert-Jan Pol.
Paul Gauguin (1848- 1903), Spinnend Bretons meisje, 1889, Van Gogh Museum. Foto: Evert-Jan Pol.

Een stukje muur van de vroegere herberg La Buvette de la Plage in het Bretonse Le Pouldu bevindt zich sinds kort in het Van Gogh Museum. Het gaat om een muurschildering van niemand minder dan Paul Gauguin.

In 1889 decoreerde hij, samen met zijn Nederlandse leerling Meijer de Haan, de wanden van de eetkamer. De muurschildering toont een Bretons meisje dat wol spint, voor een ranke boom op de hoge kust. Boven haar zweeft een engel met een zwaard.

Gauguin schilderde de voorstelling met olieverf op gips, iets wat hij nog niet eerder had gedaan. In een brief aan Vincent van Gogh schreef hij echter dat hij het experiment heel leerzaam had gevonden en dat hij zeer tevreden was over het resultaat.

Spinnend Bretons meisje  werd in 1924, samen met twee andere muurschilderingen (waarvan een van Meijer de Haan) achter enkele lagen behang ontdekt en is in 2006 aangekocht door het Van Gogh Museum. De aanwinst is te zien op de tweede verdieping van het Rietveldgebouw, geflankeerd door een Bretons landschap van Emile Bernard en een stilleven dat Meijer de Haan maakte in dezelfde herberg in Le Pouldu waar hij en Gauguin hun muurdecoraties schilderden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share