Recensies

Krachtige composities van Gerti Bierenbroodspot

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Recensie

Gerti Bierenbroodspot (1940) groeide op tussen de pigmenten en de geuren van olieverf in het atelier van haar oom Leo Gestel. Niet zo vreemd daarom dat ook zij de schilderskwast ter hand nam. In de loop der jaren ontwikkelde ze een heel eigen beeldtaal, zoals nu te zien is in haar verkoopexpositie in Slot Zeist.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Overzicht.

In haar eerste eigen atelier op de zolder van een oud pakhuis aan de Kromboomsloot in hartje Amsterdam, schilderde de nog jonge Bierenbroodspot begin jaren 60 de eerste werken: intrigerende schilderijen met mysterieuze figuren. Al snel trok ze de aandacht van kunstliefhebbers, onder wie Willem Sandberg, die tot 1963 directeur was van het Stedelijk Museum. Hij was het die Bierenbroodspot haar eerste tentoonstelling gaf. Ook adviseerde hij haar zich aan te sluiten bij de Cobra-groep. Dat deed ze niet, want ze ging liever haar eigen weg.

Bierenbroodspot is een zeer veelzijdig kunstenaar; ze schildert, beeldhouwt, schrijft, ontwerpt gobelins, maakt gebrandschilderd glas en is ook nog bronsgieter. Ze gebruikt zelfs stoelen als canvas, zie ik in de eerste expositiezaal. Daar staat een eenvoudige beschilderde klapstoel, waarop haar voornaam prijkt.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Door Gerti Bierenbroodspot beschilderde stoel.
Gerti Bierenbroodspot, Solar Warrior.
Gerti Bierenbroodspot, Baalbek Temple of Bacchus I: Epiphany (detail).
Gerti Bierenbroodspot, Yankee Go Home, collectie Stichting Leyster.

De tentoonstelling in Slot Zeist laat de ontwikkeling zien van Bierenbroodspot als kunstenaar. Het retrospectief volgt haar vanaf de beginjaren in Amsterdam tot het heden in Italië. Daar woont en werkt ze tegenwoordig, middenin een uitgestrekt en ongerept Toscaans natuurreservaat. De stilte wordt er alleen onderbroken door vogelgeluiden, snuivende herten en getrappel van everzwijnen. Cultuur en natuur verbinden zich in haar werk, dat soms balanceert op de grens van figuratie en abstractie.

Bierenbroodspot experimenteert volop met ongebruikelijke materialen als lompenpapier en lood, die ze soms ook nog eens voorziet van bladgoud. Het bijzondere materiaal- en kleurgebruik maakt dat haar werk extra opvalt. Het is kunst die de blik direct vangt en de aandacht vervolgens weet vast te houden. Direct bij binnenkomst ben ik onder de indruk van de krachtige composities die mijn blikveld kruisen. De voorstellingen met krijgers en mythische figuren als sfinxen in aarde- en roodtinten imponeren en laten me niet snel los.

Bierenbroodspot – Fast Forward, t/m 22 januari 2023 in Slot Zeist

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share