Geen categorie

Mammoetfoto’s van Watkins

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

Expositie

Het Nederlands Fotomuseum toont uit de eigen collectie meer dan twintig grote foto’s van de Amerikaanse fotograaf Carleton E. Watkins. Watkins (1829-1916) dankt diens bekendheid aan de voor zijn tijd enorme afdrukken van ongeveer 55 bij 41 centimeter. Deze zogeheten mammoetfoto’s van Watkins zijn tegenwoordig zeer zeldzaam. Met 24 afdrukken bezit het Nederlands Fotomuseum de grootste collectie binnen Europa.

Foto's van Carleton E. Watkins. Watkins (1829-1916), Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.

Al tijdens zijn leven genoot Watkins internationale roem. Zijn mammoetfoto’s wonnen in 1867 de gouden medaille op de Internationale expositie in Parijs. Als landschapsfotograaf was hij een inspiratiebron voor collega’s als Ansel Adams en Edward Weston en ook wist hij de politiek te beïnvloeden. Zij  foto’s van de Yosemite Valley waren in 1864 doorslaggevend voor het Amerikaanse congres om de vallei tot beschermd natuurgebied aan te wijzen.

Het Nederlands Fotomuseum toont behalve foto’s van de Yosemite Valley ook panoramische beelden van de Rocky Mountains, San Francisco en Salt Lake City. De foto’s schetsen een beeld van het negentiende-eeuwse Californië.

Carleton E. Watkins – Mammoetfoto’s van Californië, t/m 9 juni in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share