Vernieuwd Drents Museum opgeleverd

De verbouwing van het Drents Museum in Assen is afgerond. De nieuwe tentoonstellingsvleugel is gisteren opgeleverd. De verbouwing startte begin september 2009.

Nieuwe toegang in het Koetshuis. Foto: Ella Sluiter.

Het Drents Museum is uitgebreid met een, grotendeels ondergrondse, tentoonstellingszaal van bijna duizend vierkante meter, waarvoor tot achttien meter diepte moest worden gegraven. Op het dak van die uitbreiding is een tuin aangelegd, die tijdens de openingsuren van het museum voor iedereen toegankelijk is. De vleugel is ontworpen door Designed by Erick van Egeraat.

Het al bestaande Koetshuis, dat de nieuwe entree wordt, is boven het maaiveld getild en voorzien van een glazen plint. Daardoor valt daglicht in de ondergrondse publieksruimte die de verbinding vormt tussen de oudbouw en de nieuwe tentoonstellingsvleugel.

De nieuwbouw kostte 21,2 miljoen euro. Daarvan kwam 15 miljoen voor rekening van de provincie Drenthe, die eigenaar is van de gebouwen en de kunstcollectie. Het museum zelf bekostigde 1,2 miljoen. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft subsidie verleend voor het resterende bedrag.

Het Drents Museum is gesloten sinds 15 augustus 2010 en heropent op 17 november met de grote tentoonstelling De Gouden Eeuw van China. Deze gaat over de bloeitijd van de Tang-dynastie (618-907 na Chr.). Daarna volgen exposities over de Vikingen en het Sociaal Realisme.

Share