Sotheby’s veilt Rembrandt uit expositie Rijksmuseum

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/3/0/2/digitalekunstkrant.nl/httpd.www/wp-content/themes/magazine-premium/template-parts/content.php on line 13

Nieuws

Een schilderij dat tot en met 17 mei nog te zien was op de succesvolle tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum wordt later dit jaar geveild bij Sotheby’s Londen. Dat schrijft The Telegraph.

Het portret van Catrina Hooghsaet uit 1657 was al enige tijd in bruikleen bij het Ashmolean Museum in Oxford. De particuliere eigenaar van het doek wil het nu echter verkopen. Het zal naar schatting zo’n 48 miljoen euro opbrengen.

 

Het schilderij bevindt zich al sinds begin achttiende eeuw in Groot-Brittannië. Als een Britse instelling het niet weet aan te kopen, zal het naar alle waarschijnlijkheid het land verlaten.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), Portret van Catrina Hooghsaet, 1657.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), Portret van Catrina Hooghsaet, 1657.

De Rembrandt is het eigendom van de familie Douglas-Pennant. Volgens The Telegraph probeerde het Rijksmuseum het portret in 2007 aan te kopen, maar het bod van ruim 36 miljoen euro bleek niet genoeg. Dezelfde familie verkocht drie jaar eerder wel een Jan Steen aan het Amsterdamse museum.

Share