Schaatspret in het Rijksmuseum

Op de dag dat de meteorologische winter begint, en de temperatuur niet veel hoger komt dan 1 hele graad, opent in het Rijksmuseum een kleine presentatie met winterse taferelen. De voorstellingen van kunstenaars als Hendrick Avercamp en Gerard ter Borch laten zien dat schaatsen vierhonderd jaar geleden ook al een van de populairste winteractiviteiten in Nederland was.

Hendrick Avercamp, IJsgezicht met jager die een otter toont, Rijksmuseum.

De eerste decennia van de zeventiende eeuw waren in de Nederlanden ongewoon koud. Ze vielen in wat ook wel ‘de kleine ijstijd’ wordt genoemd, een periode waarin de gemiddelde temperatuur lager lag dan tegenwoordig.

Opmerkelijk vaak waren er diverse jaren achtereen bar strenge winters. Niet alleen de rivieren vroren compleet dicht, maar ook de Zuiderzee en het waddengebied, zodat de overtocht van Amsterdam naar Friesland met kar en paard over het bevroren water gemaakt kon worden.

Voor kunstenaars waren winterse landschappen, met of zonder schaatsers, een favoriet onderwerp. Een kleine selectie uit de eigen collectie is de komende maanden te zien in het prentenkabinet van het Rijksmuseum.

De schaatsprenten zijn te zien naar aanleiding van de opening in januari van de Coolste Baan van Nederland, een schaatsbaan in het Olympisch Stadion. Het Rijksmuseum is cultureel partner.

Schaatskabinet, t/m 31 maart 2018 in het Rijksmuseum, Amsterdam

Share