Sam Drukker, onderweg in Museum Jan

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/3/0/2/digitalekunstkrant.nl/httpd.www/wp-content/themes/magazine-premium/template-parts/content.php on line 13

Sam Drukker (1957) staat bekend om zijn portretten geschilderd op oude en gevonden materialen. In zijn werk legt hij de mens vast in al zijn facetten. In Museum Jan in Amstelveen is momenteel een tentoonstelling met zijn werk te zien.

De mens is al jaren het hoofdthema binnen Sam Drukkers werk. Portretten zijn levendig geschilderd waarbij de hoofdpersoon de toeschouwer soms uitdagend aankijkt en soms wegkijkt, als in gedachten verzonken. Sinds 2010 schildert Drukker personen die zoekende zijn: verdreven, ontheemd en onderweg naar een volgend onbekend hoofdstuk in hun leven. Ze staan letterlijk met koffer en plastic tassen in de hand, of zijn roeiend te zien in een boot op weg naar de vrijheid. De serie Minje uit 2014 verbeeldt tien Joodse mannen die de Tweede Wereldoorlog als volwassenen meemaakten en overleefden.

Sam Drukker, Drie roeiers, 2017.

Sam Drukker schildert en tekent op gevonden houten planken en stukken zeildoek of tentzeil. Gebruikt materiaal dat al een verhaal in zich draagt. De kunstenaar neemt dat verhaal mee in zijn werk.

Museum Jan toont in de expositie werk recent werk gemaakt tussen 2010 en 2021. Recente werken, zoals de schilderijen Plaag en Vallende man, zijn hier voor het eerst te zien. “De urgentie spat van dit doek”, aldus Marieke Uildriks, directeur van Museum Jan, als ze vertelt over Sam Drukkers meest recente werk Plaag. “In een tijd waarin veel onvoorspelbaar en onzeker is, als gevolg van de pandemie, zie je dat de een flexibel meebeweegt en de ander er onder gebukt gaat. Sam Drukker brengt die herkenbare, ontastbare last indringend in beeld.”

Sam Drukker – Onderweg, t/m 20 maart 2022 in Museum Jan, Amstelveen

Share