Rijksmuseum koopt onbekend topstuk

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/3/0/2/digitalekunstkrant.nl/httpd.www/wp-content/themes/magazine-premium/template-parts/content.php on line 13

Nieuws

Het Rijksmuseum heeft de collectie uitgebreid met het schilderij Meisje met brede hoed van de zeventiende-eeuwse schilder Cesar van Everdingen. Het werk uit de Gouden Eeuw is in voor die tijd uitzonderlijke heldere en lichte kleuren geschilderd en maakt daardoor een zomerse indruk.

De opvallend brede hoed die het meisje draagt en het Braziliaanse mandje dat ze in haar handen houdt, geven het doek een exotisch karakter. Het volstrekt onbekende topstuk kwam plotseling ter veiling in London en dankzij een bijdrage van de BankGiro Loterij kon het Rijksmuseum het werk aankopen.

Cesar van Everdingen, Meisje met brede hoed, 1645-50. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Cesar van Everdingen, Meisje met brede hoed, 1645-50. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Van Everdingen vond het schilderij zelf waarschijnlijk ook geslaagd, want hij hield het in zijn eigen verzameling, samen met het werk Jonge vrouw als Winter. Dat stuk bevindt zich ook in de collectie van het Rijksmuseum en behoort tot de publiekslievelingen.

Het zou niet verwonderlijk zijn als ook het vrolijke en zonnige Meisje met brede hoed een grote schare fans krijgt. In de loop van dit jaar wordt het doek voor het eerst aan het publiek getoond in de Philipsvleugel van het museum.

Zie ook: En ze heet Augusta

Zie ook: En ze heet?

Share