Rauw en authentiek

Sam Drukker, Boksers, olieverf op doek, collectie kunstenaar.

Recensie

Nog een maand lang mag Sam Drukker (1957) zich Kunstenaar van het jaar noemen, een titel die hij in november 2010 kreeg. Ter ere van die benoeming wijdt Museum Flehite in Amersfoort een tentoonstelling aan deze eigenzinnige schilder.

Mensen vormen zijn voornaamste onderwerp. Op slechts één schilderij in de tentoonstelling is geen mens te zien, maar een paard. Drukkers mensen zijn rauw, van elke opsmuk gespeend. Ze doen sterk denken aan de modellen van de dit jaar overleden Lucian Freud. Hij deinsde er niet voor terug hen in al hun lelijkheid in beeld te brengen. Ook Drukker houdt van puur natuur.

De schilder vereeuwigde acteur Hans Kesting bijvoorbeeld terwijl deze met ontbloot bovenlijf voor hem stond. De glamour is ver te zoeken. Drukkers vlekkerige schilderstijl draagt bij aan de rauwheid die hij toont. De strijd die de vechtende boksers op vijf doeken leveren is bijna voelbaar.

Sam Drukker, Niki, 2010, olieverf op stoelzitting.

Het pure karakter van de schilderijen wordt vaak nog eens versterkt door het materiaalgebruik. Behalve op traditioneel canvas schildert Drukker op alles wat maar voorhanden is. De onorthodoxe ondergronden variëren van stoelzittingen en theekistjes tot metalen platen. Het authentieke werk van de, zeer terechte, kunstenaar van het jaar komt uitstekend tot zijn recht in de museumgebouwen die uit omstreeks 1540 stammen.

Sam Drukker – Een dunne huid, t/m 19 februari in Museum Flehite, Amersfoort

Waardering: @@@@@@@@@@

Share