Olafur Eliasson maakt kunstwerk Rotterdam Centraal

Nieuws

De Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson mag het kunstwerk op het plein voor station Rotterdam Centraal maken. Zijn ontwerp bestaat uit twee wereldbollen, die elkaar raken op de plek van Rotterdam. Dit hebben de gemeente Rotterdam en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam vandaag bekendgemaakt.

Schetsontwerp voor het beeld van Olafur Eliasson. Foto: Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.

 

Eliasson (1967) is vereerd dat zijn voorstel is geselecteerd. “Ik verheug me erop een werk te maken voor het Stationsplein. Ik zie het plein als een perfecte locatie om uit te zoeken wat het betekent om een ruimte te delen. In mijn werk Kissing Earth worden de bewegingen van het verkeer en de mensen op het plein geïntegreerd, zodat er een dynamische ervaring ontstaat van de openbare ruimte. Kissing Earth gaat dan ook over de vraag: Hoe leggen we een verband tussen onze lokale omgeving en globale kwesties?”

Een speciale commissie koos unaniem voor het voorstel van Eliasson. “Het werk van Eliasson heeft internationale allure en vormt een markante aanvulling op de unieke internationale beeldencollectie van de stad Rotterdam”, aldus commissievoorzitter Cees de Bruin. Naar verwachting is het beeld in het najaar van 2015 klaar.

Het krijgt een plek voor het nieuwe stationsgebouw. Dat werd op 13 maart van dit jaar officieel geopend.

Share