No Hero koopt 60 Japanse borden uit Rockefeller-collectie

Het in april geopende Museum No Hero in Delden heeft op een veiling in New York ruim zestig negentiende-eeuwse Japanse porseleinen borden gekocht. Ze zijn afkomstig uit de collectie van Peggy en David Rockefeller.

De borden zijn versierd met kleurige motieven als draken, pruimenbloesem, vliegende ganzen, waaiers, bladmotieven en ook abstracte figuren. Vijf borden met een versiering van pruimenbloesem komen uit een nieuwjaarsservies, dat alleen voor deze speciale gelegenheid werd gebruikt. In Japan valt het nieuwe jaar rondom de bloei van de pruimenboom.

Enkele van de aangekochte 19de-eeuwse Japanse borden. Foto: Museum No Hero.

De borden stammen uit de Edoperiode, die liep van 1603-1868 en is vernoemd naar de stad Edo, het huidige Tokio. In 1757 werden zo goed als alle Chinese havens gesloten voor buitenlandse handel. China kon aan de grote vraag naar Chinees porselein vanuit Europa niet meer voldoen. Japan sprong in dit gat, en produceerde Japans porselein met Chinese motieven voor de exportmarkt.

“De kwaliteit van dit porselein is uitzonderlijk, en is nog weinig te zien in Nederlandse collecties”, aldus Geert Steinmeijer, oprichter en eigenaar van Museum No Hero. “De verfijning van dit porselein kan zich in mijn ogen uitstekend meten met Chinees porselein, dat wereldwijd nog meer bekend staat om zijn kwaliteit. Ik heb heel bewust gekozen voor objecten die zijn verzameld door David Rockefeller. Je kunt zien dat hij de middelen had om zich te omringen met het allermooiste porselein. Ik ben blij dit te kunnen delen met de bezoekers van het museum.”

Peggy (1915-1996) en David (1915-2017) Rockefeller brachten tijdens hun leven een grote en veelomvattende verzameling kunst, meubels, porselein en andere waardevolle voorwerpen bij elkaar. De opbrengst van de veiling bij Christie’s New York gaat naar goede doelen die gedurende hun leven door David Rockefeller en zijn vrouw werden gesteund.

Het ‘Rockefellerporselein’ vormt een onderdeel van de nieuwe tentoonstelling Women of Japan, die in het voorjaar 2019 opent in Museum No Hero. Zes objecten uit deze nieuwe collectie zijn nu al te zien.

Share