Geen categorie

Museum Mesdag wordt De Mesdag Collectie

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Na een verbouwing van twee jaar opent Museum Mesdag op 14 mei weer voor publiek. Het museum in voormalige woonhuis en museum van zeeschilder Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-Van Houten heeft vanaf die dag wel een andere naam: De Mesdag Collectie.

De Mesdag Collectie. Foto: Luuk Kramer.

Het museum wil meer nadruk leggen op de bijzondere verzameling van het echtpaar Mesdag, vandaar de nieuwe naam. De presentatie van de schilderijen en de kunstvoorwerpen heeft een ruimere opzet dan voor de verbouwing. Mesdag zelf presenteerde zijn kunstwerken dicht boven en naast elkaar, zoals in die tijd gebruikelijk was. Nu is de kunst ruimer opgesteld met meer toelichting. Elk schilderij krijgt daardoor de aandacht die het verdient en het publiek krijgt meer inzicht in de verhalen achter de kunst en de verzamelaars dan voorheen.

Antonio Mancini (1852-1930), In gedachten verzonken, ca. 1895-1898, De Mesdag Collectie, Den Haag.

Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) was een vooraanstaand schilder van de Haagse School. Aanvankelijk was hij zakenman, maar op 35-jarige leeftijd ging hij zich geheel aan de schilderkunst wijden en hij specialiseerde zich als zeeschilder. Zijn beroemde Panorama Mesdag bevindt zich nog steeds in de Zeestraat, vlakbij De Mesdag Collectie. Zijn vrouw Sientje Mesdag-Van Houten schilderde ook en maakte vooral landschappen en stillevens.

Beiden waren ook grote kunstverzamelaars. Vanaf 1866 verzamelden ze werk van kunstenaars die zij bewonderden en kunst die hen bewoog. Het zwaartepunt van De Mesdag Collectie wordt gevormd door schilderijen van de Franse School van Barbizon. Deze verzameling in Den Haag is de grootste en belangrijkste in haar soort buiten Frankrijk, met meesterwerken van kunstenaars als Camille Corot, Charles-François Daubigny en Théodore Rousseau.

Ook bevat de collectie veel kunst van de Haagsche School, met werk van onder anderen Mesdags jeugdvriend Josef Israëls en collega-kunstenaars Anton Mauve, Jan Hendrik Weissenbruch en de gebroeders Jacob, Willem en Matthijs Maris. De Mesdags verzamelden eveneens toegepaste kunst. Hun verzameling brachten ze in 1887 onder in hun eigen Mesdagmuseum. Dit was gevestigd in een bijgebouw van hun woning aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share