Museum Drachten krijgt werk Thijs Rinsema

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/3/0/2/digitalekunstkrant.nl/httpd.www/wp-content/themes/magazine-premium/template-parts/content.php on line 13

Museum Drachten heeft een kunstwerk van Thijs Rinsema gekregen. Het museum toont de linosnede van twee geabstraheerde ruiters vanaf eind mei, samen met een verloren gewaand hardhouten beeld van de kunstenaar.

De linosnede van Rinsema was al in bruikleen en is nu geschonken door de erven Van Doesburg. Volgens het museum komt het werk uit de topperiode van Thijs Rinsema, eind jaren twintig, toen hij zich liet inspireren door de contemporaine avant-gardebewegingen zoals het constructivisme, kubisme en De Stijl.

Thijs Rinsema, Riders, 1927, Museum Drachten.

Dit werk was in het bezit van Theo van Doesburg zelf en na zijn dood van zijn vrouw Nelly van Doesburg. Wies van Moorsel, de nicht van Nelly heeft het nu aan het museum geschonken.

Het tweede stuk dat het museum kan tonen, is een verloren gewaand hardhouten beeld van Rinsema, dat dateert uit dezelfde periode als de linosnede. Het stelt een sterk geabstraheerde voetballer in actie voor. De kleinzoon van Thijs Rinsema, naamgenoot van zijn grootvader, ontdekte het onlangs. Thijs Rinsema heeft niet veel beelden gemaakt en Museum Drachten is dan ook blij het in tijdelijke bruikleen te krijgen.

Share