Menstruatie als kunst

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/3/0/2/digitalekunstkrant.nl/httpd.www/wp-content/themes/magazine-premium/template-parts/content.php on line 13

Een labyrint van duizenden witte zijden jurken; daaruit bestaat het expositieonderdeel van het internationale kunstproject Wasted. Iedere vrouwelijke bezoeker mag een jurk meenemen naar huis, op voorwaarde dat ze meewerkt aan het project.

Het labyrint twee dagen voor opening. Met dank aan Tomoko Mukaiyama.

Wasted is een project van kunstenares en concertpianiste Tomoko Mukaiyama, met als thema de menstruatie. Volgens de kunstenares is de menstruatie in veel culturen een nog een taboe; je praat er niet over. Via Wasted roept zij vrouwen op dat juist wel te doen.

Iedere vrouw die zich door de jurkenbrij heeft weten te wurmen, mag een jurk uitzoeken, in de maat S, M of L. De vrouwen wordt verzocht de jurk aan te trekken tijdens hun eigen menstruatie en vervolgens een statement te maken, bijvoorbeeld op muziek of in de vorm van een dans. De statements, waarin de vrouwen kenbaar maken hoe zij hun menstruatie beleven, gaan deel uitmaken van een audiovisueel muziekstuk dat Mukaiyama op een later moment live zal uitvoeren.

Wasted wordt vanavond geopend met een concert in Stadsschouwburg Heerlen waarin eerdere statements zijn opgenomen. De expositie zelf is te zien van 27 maart t/m 25 april in Schunck*, Heerlen.

Share