Mauritshuis twee jaar dicht voor renovatie

Het Mauritshuis in Den haag is vanaf vandaag gesloten voor een periode van twee jaar. Het zeventiende-eeuwse stadspaleis wordt gerenoveerd en uitgebreid. Een deel van de collectie is tijdelijk verhuisd naar Gemeentemuseum Den Haag.

Johannes Vermeer (1632-1675), Gezicht op Delft, ca. 1660-1661, doek, 96,5 x 115,7 cm, Den Haag, Mauritshuis.

Dat museum toont vanaf zaterdag 28 april ruim honderd topstukken uit de collectie van het Mauritshuis in een aparte vleugel. Op de expositie Meesters uit het Mauritshuis – In het Gemeentemuseum Den Haag zijn meesterwerken te zien als Vermeers Gezicht op Delft, De stier van Potter en De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt.

Nog eens 150 schilderijen zijn permanent te zien in de Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof in het centrum van Den Haag. De Galerij, onderdeel van het Mauritshuis, is de enige plek in Nederland waar schilderijen worden getoond zoals dat in de achttiende eeuw de gewoonte was: in een lange, hoge zaal zijn de muren van onder tot boven volgehangen.

Het Meisje met de parel is daar van 3 tot en met 25 april te zien. Daarna verhuist ze tijdelijk (tot en met 28 mei) naar het Gemeentemuseum en vervolgens gaat ze op reis naar Japan en de Verenigde Staten. Enkele topstukken van het Mauritshuis maken een tournee door die twee landen.

Share