Lichtenstein of niet?

Wandelend door het Centraal Station van Amsterdam kun je ze nog tot september tegenkomen: kunstwerken die letterlijk een vraag oproepen. ‘Which one is Lichtenstein?’ is de kwestie die aan de treinreizigers wordt voorgelegd.

Pinar Demirdag, Which one is Lichtenstein. Foto: Marcus Koppen.

Pinar Demirdag – studente aan het Sandberg Instituut – maakte de affiches in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam. Ze nam het bekende drieluik As I Opened Fire van Roy Lichtenstein (1923-1997) uit 1964 als voorbeeld. De drie afbeeldingen van dat werk zijn gebaseerd op een verhaal uit de Amerikaanse stripboekenserie All American Men of War.

Voor haar affiches gebruikte Demirdag tekeningen uit de originele stripboeken. Daarmee maakte ze een aantal collages in de stijl van Lichtenstein. De affiches maken deel uit van het project Zichtbaar Afwezig, waarmee het Stedelijk Museum  tijdens de grootschalige verbouwing onder de mensen wil blijven. De affiches van Demirdag hebben als doel de toeschouwer te prikkelen zich ook eens te verdiepen in het originele werk van Lichtenstein, dat zich in de collectie van het Stedelijk bevindt.

Share