Lezende vrouw in korset

Pablo Picasso, Lezende vrouw in korset, 1914-1917.

Nog even te zien:

Gemeentemuseum Den Haag toont in het Tritonkabinet een kleine selectie uit het  uitgebreide oeuvre van Pablo Picasso (1881-1973). Aanleiding van de tentoonstelling is de aankoop van het kubistische schilderij Lezende vrouw in korset door de Triton Foundation. Het werk is in Nederland voor het eerst door het publiek te zien.

In 2010 verwierf de Triton Foundation, een privécollectie van een Rotterdamse verzamelaar, het schilderij waar Picasso aan begon in 1914 en dat hij uiteindelijk voltooide in 1917. Het is een ode aan Picasso’s grote liefde Eva Gouel, ook wel Marcelle Humbert genoemd, die hij in 1910 ontmoette. In 1913 werd Eva echter ziek en na een lang ziekbed stierf ze in 1915. Twee jaar later werd Picasso verliefd op Olga Khokhlova, met wie hij later zou trouwen. Vlak voor zijn huwelijk met Olga maakte hij het onvoltooide portret van Eva af.

Het resultaat is een intiem portret van zijn overleden geliefde, het hoofd voorovergebogen, lezend in een boek. De Franse kunsthistoricus en Picasso-specialist Pierre Daix beschrijft het schilderij als “het definitieve afscheid van Eva en een laatste schreeuw van verdriet”. Picasso verkocht het werk dan ook niet en bewaarde het als een dierbaar bezit tot het einde van zijn leven.

Het schilderij vormt samen met drie sleutelwerken uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag de kern van de tentoonstelling. De presentatie is aangevuld met diverse tekeningen en prenten en de bijzondere Grand vase aux femmes nues uit 1950, eveneens uit een privé verzameling.

Pablo Picasso – Ik zoek niet, ik vind, nog te zien t/m 4 september in Gemeentemuseum Den Haag

Share