Korset van Frida Kahlo te koop op kunstbeurs

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/3/0/2/digitalekunstkrant.nl/httpd.www/wp-content/themes/magazine-premium/template-parts/content.php on line 13

Frida Kahlo, korset met hamer en sikkel en ongeboren baby, ca. 1950.

Een gipskorset van Frida Kahlo is een van de topstukken op de komende editie van kunstbeurs BRAFA Art Fair in Brussel. De Mexicaanse kunstenaar beschilderde het zelf en droeg het ook.

Het korset illustreert het pijnlijke leven van de kunstenaar en is eveneens een ode aan haar vrouwelijkheid. In haar jeugd al door ziekte getekend, kreeg Frida Kahlo op achttienjarige leeftijd een bijna dodelijk verkeersongeluk waarbij haar wervelkolom en baarmoeder zwaar beschadigd raakten.

Het door Gallery Sofie Van de Velde aangeboden korset is een van de twee exemplaren die ze beschilderde. Ze droeg het in 1950 tijdens een langdurig verblijf in het ziekenhuis. Het toont de baby die ze eerder verloor, evenals de symbolen van de Communistische Partij en de revolutie. De afdruk van haar navel en borsten is duidelijk zichtbaar aan de binnenkant.

Het kledingstuk was vorig jaar nog te zien in de tentoonstelling Frida Kahlo: Making Her Self Up in het Victoria and Albert Museum in Londen. En van 8 februari tot en met 12 mei is het stuk onderdeel van de expositie Frida Kahlo: Appearances Can Be Deceiving in het Brooklyn Museum in New York. De eventuele koper moet daar rekening mee houden.

BRAFA Art Fair, 26 januari t/m 3 februari in Tour & Taxis, Brussel, België

Share