Koning opent vernieuwd Anne Frank Huis

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/3/0/2/digitalekunstkrant.nl/httpd.www/wp-content/themes/magazine-premium/template-parts/content.php on line 13

Koning Willem-Alexander heeft vanochtend het vernieuwde Anne Frank Huis in Amsterdam geopend. Na twee jaar vernieuwingswerkzaamheden is het museum naar eigen zeggen klaar voor een nieuwe generatie bezoekers.

© Anne Frank House / Foto: Cris Toala Olivares.

Het vernieuwde museum vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in samenhang met de geschiedenis van de onderduikers in het huis. De vernieuwing van het museum heeft tot doel bij te dragen aan het historisch besef en de emotionele beleving van met name de jongere generatie. Er zijn immers steeds minder mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt.

Anne Frank is de hoofdpersoon in het museum en vertelster van het verhaal. Aan de hand van dagboekcitaten wordt in de betrokken ruimten de onderduikgeschiedenis verteld.

De bezoekers krijgen er ook meer informatie over wat er in de jaren dertig in Duitsland en tijdens de Jodenvervolging in Nederland is gebeurd. En ze leren over het leven van Anne Frank, de andere onderduikers in het Achterhuis en hun helpers. Om zoveel mogelijk mensen in hun eigen taal het verhaal te vertellen is er een audiotour in negen talen.

© Anne Frank House / Foto: Cris Toala Olivares.

De interesse in het levensverhaal van Anne Frank is onverminderd groot. Meer dan 1,2 miljoen mensen bezoeken jaarlijks het Anne Frank Huis. Veel van die bezoekers zijn jonger dan 25 jaar en komen uit landen buiten Europa. Volgens het museum is het daarom belangrijk dieper in te gaan op de historische context en de achtergronden van het levensverhaal van Anne Frank.

Om het groeiende aantal bezoekers ook in de toekomst aan te kunnen, heeft het museum de publieksvoorzieningen uitgebreid en vernieuwd. Zo zijn er een nieuwe entree en educatieve ruimten gebouwd. Ook is er nu een garderobe.

Share