Geen categorie

Jans Muskee maakt toeschouwer tot voyeur

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Recensie

Kunstenaar Jans Muskee gunt ons met zijn realistische tekeningen een blik in het leven van gewone mensen. En maakt ons daarmee tegelijkertijd tot voyeur. De voorgeschotelde situaties zijn namelijk niet voor ieders oog bedoeld. Daar zijn ze vaak net iets te privé voor.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Zo zien we drie jonge vrouwen die zich aan- of uitkleden in een slaapkamer. Op bed en vloer liggen twee uitgetelde mannen. Ze voelen zich niet bespied, maar wij weten beter. Op een andere tekening bevredigt een man een vrouw oraal in de woonkamer. Zo lijkt het althans; zijn hoofd is verborgen onder haar rok, dus misschien zoekt hij gewoon iets.

Muskee laat ons zien wat we misschien niet willen zien. Niet kijken is echter bijna geen optie, want een deel van de tekeningen is reusachtig. Er is nauwelijks te ontkomen aan de metersgrote pastels. Hun formaat versterkt het voyeuristische effect.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Jans Muskee, An early Sunday morning, 2014.

 

Jans Muskee, Rearrangement with swimmingpool, 2016.
Jans Muskee, Stay tuned or live, 2015, Drents Museum.

Ook de voorstellingen op kleiner formaat trekken aan én stoten af. Mogen we hier wel naar kijken? We zien een close-up van een half ontblote vrouwenborst in een rode BH. Haar bijpassende lange haren leiden nog een beetje af. Een andere tekening toont niet meer dan twee vrouwenbenen, met een rood slipje op de enkels. De tekeningen zijn prachtig, maar soms ook lichtelijk ongemakkelijk.

Jans Muskee, Rood broekje, 2016, privécollectie.

De Volkskrant noemde Muskee (1961) in haar recensie van deze tentoonstelling “de meester van ongepast naakt”. En daar heeft ze een punt. Enkele voorstellingen zouden het predicaat pornografisch kunnen meekrijgen. Vrouwen nemen daarop een mannelijk geslachtsdeel in de hand of bevredigen zichzelf open en bloot. Wie de website van Muskee (1961) bezoekt, ontdekt dat de Drentse kunstenaar soms nog verder gaat.

Misschien zijn de getoonde situaties ongepast, maar ze zijn absoluut meesterlijk in beeld gebracht (om de expositietitel Absoluut Misschien maar aan te halen). De tekeningen verdienen daardoor het podium dat het Drents Museum ze nu geeft.

Voor wie in de kerstvakantie het Drents Museum toch bezoekt voor de grote tentoonstelling The American Dream is de expositie van Muskee een fijn klein extraatje. Al is het wellicht verstandig om kleine kinderen bij sommige werken weg te houden.

Jans Muskee – Absoluut Misschien, t/m 7 januari in Drents Museum, Assen

 

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share