Glasmuseum niet meer in Zuid-Holland, maar in Utrecht

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/3/0/2/digitalekunstkrant.nl/httpd.www/wp-content/themes/magazine-premium/template-parts/content.php on line 13

Het Nationaal Glasmuseum staat sinds 1 januari in een heel andere provincie. Nee, het is niet verhuisd; door een gemeentelijke herindeling ligt Leerdam niet meer in Zuid-Holland, maar in de provincie Utrecht.

Achterzijde en tuin van het Nationaal Glasmuseum. Foto: G. Lanting (via Wikipedia).

De gemeente Leerdam is samen met de gemeenten Zederik en Vianen opgegaan in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Door dezelfde herindeling bevindt Stedelijk Museum Vianen zich nu dus ook n die gemeente.

Voor laatstgenoemde museum is het al de tweede keer dat het te maken krijgt met een gemeentelijke herindeling. Tot 2002 hoorde Vianen namelijk nog bij Zuid-Holland. Daarna ging die gemeente ook bij de provincie Utrecht horen.

In het Nationaal Glasmuseum is nog tot en met 7 april de expositie GlassWorks te zien. Eigenlijk bestaat deze uit drie solotentoonstellingen. De presentatie toont de veelzijdigheid van geblazen glas, gezien door de ogen van de Israëlische vormgeefster Ma’ayan Pesach, de Leerdamse meesterglasblazer Henk Verweij én de Noorse beeldend kunstenaar Geir Nustad.

In Stedelijk Museum Vianen opent op 20 januari de tentoonstelling Miauw! – Katten in de kunst. Deze bestaat uit werken van Henriette Ronner-Knip (1821-1909), die gespecialiseerd was in kattenschilderijen.

Share