Gerhard Richter duurste levende kunstenaar op veiling

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/3/0/2/digitalekunstkrant.nl/httpd.www/wp-content/themes/magazine-premium/template-parts/content.php on line 13

Gerhard Richter (1932), Domplatz, Mailand (Cathedral Square, Milan), 1968.

Het schilderij Domplatz, Mailand van  Gerhard Richter (1932) is gisteren bij Sotheby’s New York verkocht voor omgerekend 27 miljoen euro (37,1 miljoen dollar). Nooit eerder werd er op een veiling meer betaald voor werk van een nog levende kunstenaar.

Het doek uit 1968 wordt gezien als een twintigste-eeuws meesterwerk. Toen Richter het maakte, was het met een afmeting van 2.75 bij 2.90 meter zijn grootste schilderij ooit. Het bracht ruim tien keer meer op dan de laatste keer dat het bij hetzelfde veilinghuis werd verkocht, vijftien jaar geleden.

De veiling van hedendaagse kunst leverde ook een recordbedrag op voor een werk van Barnett Newman. Het schilderij Onement VI werd afgehamerd op 31,8 miljoen euro. Dit is zo’n 15 miljoen meer dan Newmans vorige veilingrecord. Volgens Sotheby’s is Onement VI  het belangrijkste werk van Newman dat ooit op een veiling verscheen.

Share