Georgia O’Keeffe duurste vrouwelijke kunstenaar

Nieuws

Een schilderij van de Amerikaanse kunstenares Georgia O’Keeffe (1887-1986) werd gisteren bij veilinghuis Sotheby’s New York verkocht voor omgerekend 35,4 miljoen euro. Er werd op een veiling niet eerder meer betaald voor een werk van een vrouwelijke kunstenaar.

Zeven kunstliefhebbers boden tegen elkaar op om Jimson Weed/White Flower No. 1 uit 1932 in handen te krijgen. Maar uiteindelijk ging de strijd tussen twee vasthoudende belangstellenden. De vooraf geschatte maximale waarde van 11,9 miljoen (15 miljoen dollar) werd bijna verdrievoudigd.

Georgia O'Keeffe (1887-1986), Jimson Weed/White flower No. 1, olieverf op doek, 1932.

Het schilderij kwam uit de collectie van het Georgia O’Keeffe Museum in Santa Fe. Dat verkocht gisteren ook nog twee andere O’Keeffes. De opbrengst gaat naar het aankoopfonds van het museum. Ook de twee andere werken, On the Old Santa Fe Road en Untitled (Skunk Cabbage) brachten meer op dan verwacht. Ze wisselden van eigenaar voor respectievelijk 4 miljoen en ruim 750.000 euro.

Rob Kret, directeur van het Georgia O’Keeffe Museum toont zich verheugd over de veilingresultaten. “Het is fantastisch om te zien dat O’Keeffes iconische kunstwerken de waardering krijgen die ze verdienen.” Opmerkelijk genoeg verkocht het museum de O’Keeffes om met de opbrengst nieuwe O’Keeffes te kunnen aanschaffen.

Share