Gemeente Leusden vernietigt kunstwerken

De gemeente Leusden heeft tien kunstwerken van Joséphine Vast vernietigd. Dat schrijft het AD. De werken hingen geruime tijd in het oude raadhuis.

De tien zeer gedetailleerde pentekeningen van ‘vrouwen in hokjes’ kwamen begin jaren 80 in het bezit van de gemeente. Ze kregen een plek aan de muur van de afdeling sociale zaken in het gemeentehuis.

Tekening van Joséphine Vast (niet een van de vernietigde werken).

Een bekende van de kunstenares schreef in augustus namens haar een brief aan de gemeente. Met daarin de vraag of zij de werken weer terug kon krijgen, mocht daarvoor geen ruimte zijn in het Huis van Leusden, het nieuwe gemeentehuis. Het antwoord van de gemeente verbijsterde Vast. De gemeente had ze vernietigd omdat niemand ze kwam opeisen.

Volgens De Stentor heeft de gemeente inmiddels spijt van de gang van zaken. “Wij begrijpen de persoonlijke waarde en het artistieke belang van deze werken voor haar”, schrijft deze in een persverklaring. “We hadden graag gezien dat zij haar werken weer in haar bezit had kunnen krijgen.”

Joséphine Vast (1942) is illustrator en auteur. Ze heeft onder meer de boeken Het wezenloos en De vogelenkop geschreven en geïllustreerd.

Share

  1 comment for “Gemeente Leusden vernietigt kunstwerken

  1. Bart Buurkes
    10 januari 2019 at 13:08

    Ook weer zo jammer

Comments are closed.