Drieluik Francis Bacon verkocht voor 106 miljoen

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/3/0/2/digitalekunstkrant.nl/httpd.www/wp-content/themes/magazine-premium/template-parts/content.php on line 13

Nieuws

Het duurste kunstwerk dat ooit op een veiling werd verkocht is sinds gisteravond Three Studies of Lucian Freud van Francis Bacon. Het drieluik bracht bij Christie’s New York omgerekend 106 miljoen euro op.

Francis Bacon (1909-1992), Three studies of Lucian Freud. Foto: Christie's.

Het was de eerste keer dat dit werk op een veiling werd aangeboden. Bacon schilderde het in 1969. Midden jaren ’70 werd het drieluik gedemonteerd waarna de panelen vijftien jaar lang waren gescheiden. Het nu verkochte drieluik was het derde dat Bacon aan zijn bevriende collega Lucian Freud wijdde: de andere twee stammen uit 1964 en 1966. Het drieluik uit dat laatste jaar bestaat niet meer als zodanig. De drie panelen zijn verspreid over even zoveel collecties.

Jeff Koons (1955), Balloon Dog (Orange). Foto: Christie's.

Een ander record werd gevestigd door Jeff Koons. Zijn Balloon Dog  bleek goed voor 43,4 miljoen euro. Nooit eerder werd er op een veiling meer betaald voor een werk van een nog levende kunstenaar.

Share