Dodenmasker Napoleon in Amsterdam

Nieuws / Expositie

Het dodenmasker van Napoleon is in Amsterdam. Het kwam gisteren aan in Nederland en krijgt een plek op de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, in de Hermitage.

Het dodenmasker is het allereerste afgietsel van het gezicht van Napoleon, kort na diens dood op 5 mei 1821 op Sint-Helena afgenomen. Het is gemaakt door de Schotse legerarts Archibald Arnott, die de autopsie na de dood van de Franse keizer verrichtte.

Het masker belandde in de Hermitage Sint Petersburg vanuit de nalatenschap van hertog Maximiliaan von Leuchtenberg. Deze was in 1839 getrouwd met de Russische grootvorstin Maria Nikolajevna, met wie hij enkele jaren naast het Winterpaleis woonde. Aangenomen wordt dat hij het masker had gekregen van zijn vader, prins Eugène de Beauharnais, de stiefzoon van Napoleon.

Dodenmasker van Napoleon. Sint-Helena, 6 mei 1821. Papier-maché (?), in een houten kistje met glas. Kist 45 x 35 x 20 cm © State Hermitage Museum, Sint Petersburg.

Het dodenmasker is een van de ruim 200 objecten die vanaf 28 maart te zijn in de Nederlandse Hermitage. De expositie gaat over tsaar Alexander I, Napoleon Bonaparte en zijn grote liefde Joséphine de Beauharnais. De aanvankelijke vriendschap tussen de twee keizers ontaardde in een oorlog in 1812, die voor Napoleon dramatisch afliep met de oversteek van de ijskoude Berezina.

Alexander paradeerde als overwinnaar Parijs binnen en raakte bevriend met ex-keizerin Joséphine, die hij graag opzocht in haar Château de Malmaison. Na een wandeling met hem vatte ze kou en ze stierf een paar dagen later. Ze drukte een blijvend stempel op de Europese koningshuizen, aangezien nakomelingen van haar de tronen bezetten van België, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen en Zweden.

Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage. 28 maart t/m 8 november in Hermitage Amsterdam

Share