De Lakenhal koopt 17-de-eeuwse roemer

Museum De Lakenhal heeft recent een zeventiende-eeuwse roemer gekocht. Dit volgens het museum in perfecte staat verkerende drinkglas heeft gebrandschilderde versieringen met het stadswapen van Leiden en het keizerlijk wapen.

Links: roemer met Leids wapen, alliantiewapen en twee zwanen. Rechts de recente aankoop: roemer met wapens van Leiden en Rijnland, vermoedelijk Nederlands, 17de eeuw. Collectie Museum De Lakenhal.

Het is niet de eerste gebrandschilderde roemer in de collectie van De Lakenhal. Als één van de weinige Nederlandse musea was het museum al in het bezit van een dergelijk glas, eveneens uit de zeventiende eeuw. De twee glazen zijn vanaf 12 april te zien op een tentoonstelling van gebrandschilderd glas uit eigen collectie.

Het Leidse museum bezit zeldzame hoogtepunten uit verschillende eeuwen gebrandschilderd glas. De expositie Machtige glazen biedt inzicht in dit onderbelichte verzamelgebied. Topstukken als de zestiende-eeuwse gravenramen uit het trappenhuis van het museum en het twintigste-eeuwse monumentale glas-in-loodraam dat Harm Kamerlingh Onnes maakte voor het honderdjarig bestaan van het Algemeen Handelsblad, worden in een nieuwe samenhang gepresenteerd.

Machtige glazen. Gebrandschilderd glas uit eigen collectie, 12 april t/m 18 augustus in Museum De Lakenhal, Leiden

Share