Boijmans krijgt nieuw collectiegebouw

Nieuws

Museum Boijmans Van Beuningen krijgt een nieuw collectiegebouw. Het komt te staan naast het museum, in het Museumpark in Rotterdam. De gemeenteraad van die stad gaf gisteren toestemming voor de bouw.

Artist impression exterieur Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen. Ontwerp: MVRDV i.s.m. Kossmann.dejong.

Artist impression exterieur Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen. Ontwerp: MVRDV i.s.m. Kossmann.dejong.

 

Met het Collectiegebouw, zoals het gaat heten, is Rotterdam over enige tijd een nieuw opvallend bouwwerk rijker. Het komvormige gebouw is volledig reflecterend. Op het dak worden bomen geplant. Dezelfde bomen die plaats moeten maken voor het ontwerp van architect Winy Maas.

Het Collectiegebouw is het eerste depot waarin de kunstverzameling van de stad Rotterdam geheel publiek toegankelijk is. Bezoekers kunnen er onder meer getuige zijn van restauraties. Particuliere verzamelaars kunnen er tegen betaling hun eigen collecties tonen. Zodat ook deze voor het publiek zichtbaar zijn.

De 60 miljoen euro kostende bouw start naar verwachting in het najaar van 2016. Na de bouwperiode volgt het verhuizen van de ongeveer 75.000 kunstwerken die nu nog in depots liggen opgeslagen. Het gebouw opent alles volgens plan verloopt eind 2018 de deuren.

Het Collectiegebouw is niet onomstreden. Een aantal landschapsarchitecten vreest dat de bouw het park zal aantasten, meldt het NRC. Volgens de NOS is het Erasmus MC is tegen de komst ervan. Jonge patiënten van de afdeling kinderpsychiatrie zouden last hebben van het spiegelende gebouw.

Share