BBC schrijft schilderij toe aan Lucian Freud, die zelf ontkende

Nieuws

Het televisieprogramma Fake or Fortune van de BBC heeft een schilderij toegeschreven aan Lucian Freud. Opmerkelijk, want de in 2011 overleden schilder heeft altijd ten stelligst ontkend de maker te zijn.

 

Fiona Bruce en Philip Mould bij het aan Lucian Freud toegeschreven schilderij. Foto: BBC.

Fiona Bruce en Philip Mould bij het aan Lucian Freud toegeschreven schilderij. Foto: BBC.

 

Ontwerper John Turner erfde het portret van een man met een zwarte sjaal van kunstenaars Denis Wirth-Miller en Richard Chopping. Ze vertelden hem dat het Freud het in 1939 had geschilderd toen hij nog op de kunstacademie zat.

Deskundigen schreven het werk al vaker toe aan Freud. In 1989 deed Christie’s dat nog, maar nadat Freud zei dat hij het niet had geschilderd, kwam veilinghuis daarop terug, schrijft The Guardian.

In het programma geven presentatrice Fiona Bruce en kunsthistoricus Philip Mould een verklaring voor de halsstarrige ontkenning van Freud. Wirth-Miller en Freud hadden naar verluidt een levenslange vete. Turner zei dat laatstgenoemde hem het schilderij had gegeven met de instructie het zo openbaar mogelijk te verkopen, om Freud zo te vernederen.

In Fake or Fortune bleek echter dat Freud tegenover zijn advocaat heeft toegeven wel degelijk iets met het werk van doen te hebben. Tijdens een telefoongesprek met haar zou de kunstenaar hebben verteld dat hij aan het schilderij was begonnen, maar dat iemand anders het had afgemaakt.

Onderzoekers in het BBC-programma kwamen na technisch onderzoek echter tot de conclusie dat slechts één kunstenaar aan het stuk heeft gewerkt. Een panel van drie Freud-experts liet vervolgens weten dat die kunstenaar Freud moest zijn. Door de toeschrijving heeft het portret nu een waarde van zeker 300.000 pond (360.000 euro).

De in 1922 in Duitsland geboren Britse kunstenaar was een kleinzoon van Sigmund Freud, grondlegger van de psychoanalyse. Hij was met name bekend om zijn naakten. In 2008 werd een portret van een naakte slapende vrouw op een bank geveild voor 20,6 miljoen euro. Dit was toen een wereldrecord voor een werk van een levende kunstenaar.

Share