Anri Sala wint Vincent Award 2014

Nieuws

De Albanese kunstenaar Anri Sala (1974) heeft The Vincent Award 2014 gewonnen. Dat werd vrijdagavond bekendgemaakt in het Gemeentemuseum Den Haag. De kunstenaar krijgt 50.000 euro, die hij vrij mag besteden. The Vincent Award is na de Turner Prize een van de belangrijkste Europese prijzen voor hedendaagse kunst.

Anri Sala, Tlatelolco Clash, 2011, video, met op de achtergrond Doldrum. Foto: Daniel Nicolas.

 

Sala krijgt de prijs voor een installatie waarin hij drie werken samenbracht in een installatie. In de films Le Clash en Tlatelolco Clash neemt hij de toeschouwer mee naar een verlaten modernistisch cultuurcentrum en plekken rond het Plein van de Drie Culturen in Tlatelolco (Mexico-Stad).

In de films zijn verschillende vertolkingen van het lied Should I stay or should I go? van punkband The Clash te horen. In de film Le Clash klinkt een vloeiende melodie, afwisselend op een draaiorgel en een muziekdoos. In Tlatelolco Clash komt het nummer opnieuw voorbij, maar nu in fragmenten, doordat verschillende bespelers steeds een enkel geperforeerd muziekblad door het draaiorgel voeren. Elke speler bedient het draaiorgel in zijn eigen ritme en tempo, waardoor interpretaties van het lied ontstaan.

Anri Sala, Le Clash, 2010, video, met daarnaast Doldrum. Foto: Daniel Nicolas.

 

Het werk Doldrum – een verwijzing naar een windstil gebied in de Atlantische Oceaan dat zeilschepen dagen tot weken gevangen kan houden – verbindt de twee films. Een trommel wordt door de onhoorbaar lage geluidsfrequenties van de soundtracks van de films automatisch in beweging gebracht.

“Sala is er het best in geslaagd een installatie te maken waarin de toeschouwer constant wordt uitgedaagd door beeld, geluid en beweging” aldus Benno Tempel, directeur van Gemeentemuseum Den Haag en voorzitter van de internationale jury. “Hij toont ons het idee van voorbije ideologieën en de kansen die dit in de toekomst biedt op een individueel niveau. Zijn werk is poëtisch en conceptueel tegelijk.”

Anri Sala Foto: Nat Gorry.

 

Sala interesseert zich voor breukmomenten in de geschiedenis. Zo’n moment biedt volgens hem tijd en ruimte voor nieuwe kansen. In zijn vroege werken refereert Sala aan zijn persoonlijke ervaringen met sociale en politieke veranderingen in Albanië na de val van het communistische regime in 1991. Ook in later werk blijven geschiedenis, herinnering en verandering terugkerende thema’s. Sala werkt vooral met film en video. Werk van hem en dat van de andere genomineerden is nog tot en met 1 februari 2015 te zien in GEM, Museum voor Actuele Kunst in Den Haag.

The Vincent Award werd in 2000 opgericht door de Broere Foundation, ter nagedachtenis aan Monique Zajfen, voormalig galeriehoudster van Galerie 121 in Antwerpen. De Vincent Award ondersteunt niet alleen Europees talent, maar wil ook communicatie in een vrij, verenigd en vreedzaam Europa bevorderen.

Share