Geen categorie

Drents Museum viert aankoop Van Gogh met gratis toegang

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Het schilderij Onkruid verbrandende boer van Vincent van Gogh is dinsdag 17 december voor het eerst voor het publiek te zien in het Drents Museum. Het wordt dan toegevoegd aan de tentoonstelling Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950. Ter gelegenheid hiervan is het museum die dag gratis toegankelijk.

Vincent van Gogh, Onkruid verbrandende boer, 1883, collectie Van Gogh Museum en Drents Museum. Foto: Van Gogh Museum.

Vorige maand kocht het Drents Museum dit schilderij samen met het Van Gogh Museum. Onkruid verbrandende boer toont een eenzame figuur op een verlaten vlakte bij avondschemering, verlicht door een vuurtje. Vincent van Gogh maakte het in Drenthe, waar hij in het najaar van 1883 enige tijd verbleef. Slechts vijf schilderijen uit zijn Drentse periode zijn bewaard gebleven. Met de aankoop van dit werk bevinden zich nu alle ‘Drentse’ schilderijen van Van Gogh in Nederlandse openbare collecties. Het Van Gogh Museum had er al drie en het Drents Museum één.

De tentoonstelling Barbizon van het Noorden bestaat uit werk van kunstenaars die tussen 1850 en 1950 Drenthe bezochten om daar het landschap vast te leggen. Alle belangrijke kunstenaars van dat moment reisden af naar de provincie, onder wie Anton Mauve, Hendrik Willem Mesdag, Jozef Israëls en dus Vincent van Gogh.

Het Drents Museum verruimt de openingstijden op dinsdag 17 december eenmalig van 9 tot 19 uur.

Barbizon van het Noorden – De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950, t/m 22 maart 2020 in het Drents Museum

Lees ook: 2 musea kopen samen 1 Van Gogh

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share