Geen categorie

Wel of geen Rembrandt?; Mauritshuis onderzoekt

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second
Studie van een oude man, 1650, Mauritshuis.

Het Mauritshuis gaat nieuw onderzoek doen naar twee schilderijen uit de eigen collectie om er achter komen of ze wel of niet van Rembrandt zijn. Het gaat om Studie van een oude man en Tronie van een oude man. Beide werken zijn eerst te zien in de gisteren geopende tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis.

Abraham Bredius, destijds directeur van het Mauritshuis kocht de schilderijen in respectievelijk 1891 en 1892 als echte Rembrandts. Het museum beschouwt ze inmiddels echter als twijfelgevallen en wil nu proberen te achterhalen of Rembrandt ze misschien toch gemaakt heeft. Ook zal het Mauritshuis beide schilderijen grondig restaureren.

Beide schilderijen zogeheten tronies. Een tronie stelt niet een specifieke persoon voor, maar geeft een bepaald karaktertype of emotie weer. In de negentiende eeuw, toen de roem van Rembrandt tot ongekende hoogte begon te stijgen, wilden mensen graag familieleden van de meester in zijn schilderijen ontdekken. Zo kreeg de Studie van een oude man het stempel ‘broer van Rembrandt’ en de Tronie van een oude man ‘vader van Rembrandt’. Maar elk bewijs dat het hier inderdaad gaat om zijn broer Adriaen van Rijn of vader Harmen Gerritsz van Rijn ontbreekt.

Tronie van een oude man, ca. 1630-31, Mauritshuis.

Het is 350 jaar geleden dat Rembrandt Harmenszoon van Rijn overleed en daarom is 2019 uitgeroepen tot Rembrandtjaar. Verschillende musea besteden dit jaar extra aandacht aan Nederlands beroemdste kunstenaar. Het Mauritshuis trapt het jaar officieel af met Rembrandt en het Mauritshuis.

Het Mauritshuis bezit een van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Die zijn in de tentoonstelling voor het eerst samen te zien. Daaronder bevinden zich De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, Saul en David en Rembrandts zelfportret uit zijn sterfjaar 1669. Ook zijn er vijf schilderijen uit de collectie te zien die tegenwoordig niet meer als echt Rembrandts te boek staan.

De tentoonstelling maakt duidelijk hoe alle schilderijen in de verzameling terecht zijn gekomen en waarom sommige na een tijd van hun voetstuk vielen. Het musuem nodigt de bezoeker uit te kijken en te vergelijken. Is het verschil tussen een echte en onechte Rembrandt te zien?

Rembrandt en het Mauritshuis, t/m 15 september in het Mauritshuis, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share