Geen categorie

Rijksmuseum scant Rembrandts Claudius Civilis op zaal

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Het Rijksmuseum onderzoekt opnieuw een schilderij op zaal. Ditmaal is het de beurt aan Rembrandts Claudius Civilis. Onder toeziend oog van het publiek wordt het gescand op de eregalerij.

Rembrandt van Rijn, De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis (1661-62). De koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten, Zweden.

Met behulp van een macro-röntgenfluorescentiescanner wil het museum meer inzicht krijgen in de opbouw en stappen in het maakproces. Het scannen begon op 21 februari en neemt ongeveer 21 dagen en nachten in beslag.

Ooit was De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis Rembrandts met zo’n 6 bij 6 meter Rembrandts grootste werk. Het hing prominent in het stadhuis, het huidige Koninklijk Paleis op de Dam. Maar het stadsbestuur was niet tevreden, en vroeg Rembrandt het werk aan te passen.

Het huidige doek toont slechts een kwart van het originele formaat. Vermoedelijk verkleinde Rembrandt het schilderij om het beter te kunnen verkopen. Ook paste hij het schilderij aan. Zo verlengde hij de tafel links tot vóór de staande Claudius, en hij gaf hem een extra arm met zwaard. Bovendien voegde hij de figuren voor de tafel toe, over de oorspronkelijke voorstelling heen. Het onderzoek moet meer inzicht in deze aanpassingen geven.

Het schilderij is eigendom van de Koninklijke Zweedse Academie voor Schone Kunsten en is normaal te zien in het Nationalmuseum in Stockholm. Ter gelegenheid van de viering van 400 jaar bilaterale betrekkingen tussen Zweden en Nederland hangt het sinds maart 2014 in de eregalerij van het Rijksmuseum. Deze zomer reist het doek weer terug.

Eerder liet het Rijksmuseum in de eregalerij al een scan maken van De Magere Compagnie. Dit schilderij uit 1637 is een van de beroemdste schuttersstukken van Frans Hals.

Zondag 5 maart geven experts van 11 tot 11.30 uur uitleg bij het schilderij Claudius Civilis (en van 11.30 tot 12 uur in het Engels). En tonen dan de meest recente scanresultaten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share