Geen categorie

Louvre toont kunst uit Nederlandse Gouden Eeuw

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Het Louvre in Parijs presenteert komend voorjaar twee exposities over Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw. Één tentoonstelling staat in het teken van Johannes Vermeer. De andere put uit The Leiden Collection van Thomas Kaplan.

 

Johannes Vermeer, Jonge vrouw met parels, 1663-1664, olieverf op doek, Staatliche Museen zu Berlin, Preußischer Kulturbesitz, Gemäldegalerie © BPK, Berlin, Dist. RMN-Grand Palais Jörg P. Anders.
Johannes Vermeer, Jonge vrouw met parels, 1663-1664, olieverf op doek, Staatliche Museen zu Berlin, Preußischer Kulturbesitz, Gemäldegalerie © BPK, Berlin, Dist. RMN-Grand Palais Jörg P. Anders.

 

Vermeer et les maîtres de la peinture de genre (Vermeer en de meesters van genreschilderijen) komt tot stand in samenwerking met de National Gallery of Ireland in Dublin en de National Gallery of Art in Washington. Voor de expositie brengt het Louvre twaalf Vermeers samen, een derde van zijn bekende oeuvre.

De tentoonstelling wil afrekenen met de legende van de teruggetrokken kunstenaar die leefde in zijn eigen ontoegankelijke wereld. Hij had juist veel contact met andere kunstenaars.

Tijdgenoten van Vermeer komen aan bod in de expositie Chefs-d’oeuvre de la Collection Leiden (Meesterwerken uit The Leiden Collection). Alle werken zijn afkomstig uit de privécollectie van Thomas Kaplan in New York. Deze verzameling van schilderijen uit de Hollandse Gouden Eeuw is met zo’n 200 werken de grootste in zijn soort.

Jan Lievens (1606-1674), Jongen met mantel en tulband, Boy in a cape and turban (Portret van prins Ruprecht van de Palts), ca. 1631, olieverf op paneel © New York, The Leiden Gallery.
Jan Lievens (1606-1674), Jongen met mantel en tulband, (Portret van prins Ruprecht van de Palts), ca. 1631, olieverf op paneel © New York, The Leiden Gallery.

In het Louvre gaat veel aandacht uit naar Rembrandt. Zo toont het Minerva, een portret op groot formaat van deze Romeinse godin. Ook omvat de tentoonstelling drie van de vier zintuigen die Rembrandt op jonge leeftijd schilderde. Museum Het Rembrandthuis laat ze momenteel allemaal zien.

Verder toont het Parijse museum uit Kaplans verzameling werk van onder anderen Jan Steen, Jan Lievens, Frans van Mieris en Gerrit Dou.

Vermeer et les maîtres de la peinture de genre / Chefs-d’oeuvre de la Collection Leiden, 22 februari t/m 22 mei in het Louvre, Parijs

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share