Geen categorie

Museum De Lakenhal koopt meubelset uit jaren 20

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Nieuws

Museum De Lakenhal heeft een meubelset van Bernard Planjer uit omstreeks 1920 aangekocht. De ontwerper maakte de meubels ooit voor zijn eigen broer.

 

Bernard Planjer, Ameublement, ca. 1920. Collectie Museum De Lakenhal, Leiden. Foto: Marc de Haan.
Bernard Planjer, Ameublement, ca. 1920. Collectie Museum De Lakenhal, Leiden. Foto: Marc de Haan.

 

Vanwege de persoonlijke band met de opdrachtgever kon hij zich een grote mate van artistieke vrijheid permitteren. Dit ameublement laat goed zien wat hij kon. De meubels hebben een strakke vormgeving, met weinig decoratieve details.

Het museum kocht de complete set van een particulier in Duitsland. “Kansen om werk van Planjer aan te kopen doen zich maar zeer zelden voor”, aldus conservator Doris Wintgens. Van de in Leiden geboren Planjer (1892-1979) zijn maar weinig werken bekend. “Dat een compleet en uniek interieur in het museum terechtgekomen is, mag dan ook een buitenkans heten.”

Behalve het bureau, de stoel en de prullenbak die het museum nu toont, bevat het stel ook een buffet, leunstoel met voetenbankje en een kastje. De complete set zal na de heropening van het museum te zien zijn in de nieuwe collectieopstelling. De Lakenhal sluit later dit jaar de deuren voor een ingrijpende restauratie en uitbreiding.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share