Geen categorie

Haagse musea eren Anton Corbijn

0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Nieuws / Expositie

Anton Corbijn wordt volgend jaar 60 en ter gelegenheid daarvan wijden twee Haagse musea vanaf maart een expositie aan de fotograaf en filmmaker. Fotomuseum Den Haag toont foto’s uit Corbijns eigen archief en Gemeentemuseum Den Haag komt met een retrospectief.

Anton Corbijn, The Rolling Stones, Toronto, 1994 © Anton Corbijn, 1-2-3-4, Fotomuseum Den Haag 2015.

 

Voor de tentoonstelling 1-2-3-4 selecteerde Corbijn meer dan 300 foto’s van bands en zangers. Van Nirvana, U2 en Nick Cave tot Siouxsie Sioux, REM en The Rolling Stones. Een belangrijk deel is nooit eerder voor het publiek te zien.

Het werk van Corbijn (1955) heeft grote invloed gehad op de internationale muziek- en portretfotografie. De creatieve en eigenwijze manier waarop hij sinds de jaren zeventig artiesten vastlegt, is zijn handelsmerk geworden.

Anton Corbijn, Johnny Depp, Los Angeles, 1998 © Anton Corbijn, Hollands Deep, Gemeentemuseum Den Haag 2015.

 

Sinds het begin jaren tachtig maakt hij foto’s voor U2 en Depeche Mode. Hij wordt daarom weleens het vijfde bandlid van U2 genoemd of het vierde van Depeche Mode. Door de foto’s, albumhoezen en videoclips die hij in de loop der jaren maakte heeft Corbijn een belangrijke invloed gehad op het imago van veel bands.

Voor Depeche Mode ontwerpt hij sinds 1993 ook logo’s, hoezen maar ook stage sets. Fotomuseum Den Haag toont deze als één groot Gesamtkunstwerk in een aparte ruimte. Met de vrouwenpunkgroep The Slits was hij in 1980 kort op tournee. De reportage die het Fotomuseum daarvan laat zien is nog nooit eerder getoond.

Anton Corbijn, a.harrison/Strijen, 2002 © Anton Corbijn, Hollands Deep, Gemeentemuseum Den Haag 2015.

 

Met de overzichtsexpositie Hollands Deep wil Gemeentemuseum Den Haag de ontwikkeling van Anton Corbijn als autodidact en de diversiteit van zijn onderwerpen en gebruikte technieken laten zien. De titel verwijst naar Hollandsch Diep, de rivierarm die Corbijns geboortedorp Strijen omringt. In 2001-2002 liet hij in de serie a.somebody muzikanten als Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Sid Vicious en John Lennon figureren in die omgeving. Allen waren toen echter al overleden en zijn gedurende hun leven nooit in het dorp in de Hoeksche Waard geweest. In werkelijkheid gaat het dan ook om zelfportretten van Corbijn, die zich als de overledenen verkleedde.

Anton Corbijn, Björk, Reykjavik, 1999 © Anton Corbijn, Hollands Deep, Gemeentemuseum Den Haag 2015.

Startpunt van de tentoonstelling zijn de grofkorrelige zwart-witfoto’s van musici uit de jaren 70 en 80. Ook uit latere series toont het museum hoogtepunten. Maar het museum gaat ook in op Corbijns werk buiten de fotografie. De laatste jaren legt hij zich steeds meer toe op het maken van speelfilms. Zijn veelbekroonde debuut Control, over het leven van de Britse zanger Ian Curtis van Joy Division, werd door critici en publiek zeer enthousiast ontvangen. Daarna maakte hij The American, met George Clooney en A Most Wanted Man, een van de laatste films van de begin dit jaar overleden Philip Seymour Hoffman. Zijn nieuwste film, getiteld Life, staat gepland voor het najaar van 2015. Foto’s van de making-of van deze producties spelen ook een rol in de overzichtstentoonstelling.

1-2-3-4, 21 maart t/m 21 juni 2015 in Fotomuseum Den Haag

Hollands Deep, 21 maart t/m 21 juni 2015 in Gemeentemuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share