Geen categorie

1 expositie, 3 generaties Werkman


0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second
H.N. Werkman (1882-1945), twee galopperende ruiters, 1943, druksel.

Bijna zeventig jaar na de dood van kunstenaar H.N. Werkman (1882-1945) besteedt Museum Drachten ruim aandacht aan het werk van hem, zijn zoon en kleinzoon. De grote expositie 3 generaties Werkman bestaat uit ruim 400 werken en veel muziek.

Hendrik Werkman was lid van kunstenaarsvereniging De Ploeg, die aan het begin van de twintigste eeuw het culturele leven in Groningen opschudde, ofwel omploegde. De boekdrukker maakte verschillende affiches, uitnodigingen en catalogi voor de vereniging. Ook maakte hij vrij werk.

Aanleiding voor de tentoonstelling is een ontmoeting met Arne Werkman, de kleinzoon van de beroemde kunstenaar. Dankzij hem en zijn vader Tap heeft Museum Drachten een grote H.N. Werkman-collectie in bruikleen gekregen. Veel van de werken zijn nog nooit eerder tentoongesteld. Het museum toont vanaf 30 november meer dan driehonderd druksels, aquarellen, schilderijen, grafieken en tekeningen van de kunstenaar.

Casper Werkman (1921), portret Angeline, 1957 olieverf op paneel.

Zoon Casper (Tap) Werkman (1921) is vertegenwoordigd met ongeveer 130 werken. Al op jonge leeftijd begon deze met tekenen en schilderen en in de loop der jaren heeft hij een aanzienlijk oeuvre opgebouwd. Net als zijn vader is hij autodidact en zijn werk kenmerkt zich door vele stijlen.

De creativiteit van kleinzoon Arne Werkman (1960) uit zich niet in de beeldende kunst, maar in de muziek. Zijn composities worden veelvuldig uitgevoerd in het binnen- en buitenland door vooraanstaande musici. Gedurende de expositie zal zijn muziek regelmatig ten gehore worden gebracht in het auditorium van het museum.

3 generaties Werkman
, 30 november 2014 t/m 21 juni 2015 in Museum Drachten

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share