Geen categorie

Sotheby’s veilt late Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Nieuws

“De mooiste Van Gogh die in decennia op de markt verschijnt.” Zo noemt Sotheby’s het schilderij Stilleven, Vaas met madelieven en klaprozen, dat het 4 november in New York gaat veilen. Het veilinghuis verwacht dat het doek wel eens 50 miljoen dollar (39 miljoen euro) zou kunnen opbrengen.

Van Gogh schilderde het kleurrijke werk in juni 1890 in de woning van dokter Gachet in Auvers-sur Oise in Frankrijk. Het schilderij kwam vermoedelijk al snel in het bezit van laatstgenoemde. Het is mogelijk dat de kunstenaar het schilderij aan de dokter gaf, als vergoeding voor een medisch consult. Stilleven is een van de laatste doeken die Van Gogh schilderde, want hij stierf een maand later.

Vincent van Gogh (1853-1890) Stilleven, Vaas met madelieven en klaprozen, juni 1890.

Het werk kwam in de jaren ’20 in de Verenigde Staten terecht, als een van de eerste Van Goghs die Amerika bereikten. In 1928 werd het gekocht door A. Conger Goodyear, een van de oprichters van het Museum of Modern Art in New York. Later gaf de familie Goodyear het stuk in bruikleen aan de Albright-Knox Art Gallery in Buffalo, waar het dertig jaar op zaal heeft gehangen. Uiteindelijk werd het schilderij op verzoek van de familie verkocht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share