Geen categorie

Volkenkunde toont koninklijke geschenken

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Nieuws

Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden heeft sinds kort een speciaal aanwinstenkabinet waar het bijzondere aankopen en schenkingen toont. Ter gelegenheid van de eerste Koningsdag zijn er vanaf 25 april drie bijzondere krissen te zien.

Één van de drie krissen.

Vorsten en sultans in Indonesië bezaten vaak een of meerdere krissen. Samen met sieraden en kostbare voorwerpen weerspiegelden ze de macht van de heersers. De winnaar van een strijd of oorlog was de partij die de belangrijkste kris in handen kreeg. Bijzondere krissen werden ook regelmatig als relatiegeschenken uitgewisseld. Op die manier kregen ook de Nederlandse koning Willem I en de gouverneurs-generaal in Nederlands-Indië bijzondere krissen cadeau van Indonesische vorsten. Een groot aantal daarvan is in de loop van de tijd terechtgekomen in Rijksmuseum Volkenkunde.

Zo is er de Balinese kris die de heer F.A.A. Duynstee  schonk. Een bijzonder exemplaar, omdat hij eerder deel uitmaakte van de collectie van prins Bernhard. Die had de kris ooit van president Soeharto van Indonesië gekregen. Samen met deze recente schenking wordt een tweede koninklijk geschenk uit de museumverzameling getoond en een vergelijkbare kris die het museum in 2010 uit een legaat heeft ontvangen. De drie krissen zijn te zien tot en met 18 mei.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share